Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Ελλάδα: Εκκλησιαστική Ιστορία & Πολιτισμός”

Αντικείμενο του ΔΠΜΣ είναι η μελέτη και η έρευνα των διαφόρων ιστορικών και πολιτιστικών δεδομένων του Ορθόδοξου χριστιανικού βίου, όπως αυτά παρήχθησαν μέσα στην ιστορική πορεία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Αντικείμενο

Αντικείμενο του ΔΠΜΣ, το οποίο λειτουργεί κυρίως στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας & Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και δευτερευόντως σε αυτές του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας & Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, είναι η μελέτη και η έρευνα των διαφόρων ιστορικών και πολιτιστικών δεδομένων του Ορθόδοξου χριστιανικού βίου, όπως αυτά παρήχθησαν μέσα στην ιστορική πορεία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σκοπός του Προγράμματος

Σκοπός του Προγράμματος είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και έρευνας στα πεδία της Ιστορίας και του Πολιτισμού, όπως αυτά διαμορφώθηκαν στον ελλαδικό χώρο, ο εφοδιασμός των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών με εξειδικευμένες γνώσεις σε αυτά, με στόχο την πληρέστερη προετοιμασία τους για μια επιτυχημένη επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία.

Στόχοι

Οι βασικοί στόχοι του ΔΠΜΣ.
Το πρόγραμμα αποσκοπεί:

i) Στην παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακών σπουδών.
ii) Στην κατάρτιση εξειδικευμένων αποφοίτων με στέρεο θεωρητικό υπόβαθρο στην Επιστήμη της Ιστορίας και του Πολιτισμού που αναπτύχθηκε στην ελλαδική Εκκλησία, καθώς και η ικανότητα διεπιστημονικής αντιμετώπισης σύνθετων πρακτικών προβλημάτων στα εν λόγω πεδία.
iii) Στην εδραίωση της αυτοπεποίθησης των μεταπτυχιακών φοιτητών μέσω της παροχής εξειδικευμένων γνώσεων και της συστηματικής πρακτικής εξάσκησης στη συνθετική προσέγγιση των παραπάνω γνωστικών αντικειμένων.
iv) Στην προαγωγή της διεπιστημονικής έρευνας μέσω της διδασκαλίας και του επιστημονικού διαλόγου πάνω σε σύνθετα ερευνητικά αντικείμενα που αφορούν στην Εκκλησιαστική Ιστορία και τον Πολιτισμό της ελλαδικής Εκκλησίας, καθώς και μέσω της εκπόνησης υψηλού επιπέδου συναφών μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών.
v) Στην αναπτυξη κριτικων και ερευνητικων δεξιοτητων που απαιτουνται για σπουδες διδακτορικου επιπεδου.
vi) Στην παροχή εκπαίδευσης και εξειδίκευσης γνώσης που αφορούν:

  1. Στην πορεία του Χριστιανισμού στον ελλαδικό χώρο, την ίδρυση και την οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος.
  2. στις μορφές και τη διάσταση του πολιτισμού, οι οποίες προήλθαν από την Ορθόδοξη χριστιανική θρησκευτική παράδοση ή είχαν άμεση σχέση με αυτήν. Στόχος είναι αφενός η παραγωγή ακαδημαϊκού έργου σ’ αυτούς τους τομείς και αφετέρου η κατανόηση και η ερμηνεία των διαφόρων μορφών του σύγχρονου πολιτισμού του Ελληνικού λαού, καθώς και των αλληλεπιδράσεων τους με τις άλλες ορθόδοξες χώρες, αλλά και τις άλλες θρησκευτικές παραδόσεις.

vii) στην εξειδίκευση θεολόγων, ιστορικών, νομικών, φιλολόγων, κοινωνιολόγων, πολιτικών επιστημόνων, διπλωματών, στελεχών της Εκκλησίας και κρατικών υπαλλήλων με σχετικές προς το αντικείμενο γνώσεις για να μπορούν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας επαγγελματικό ερευνητικό και εν γένει επιστημονικό έργο, καθώς και να αποτελέσουν στελέχη σε οργανισμούς που σχετίζονται με τα πεδία του Διιδρυματικού ΠΜΣ.

Φιλοσοφία

Καθοδηγητική φιλοσοφία του Διιδρυματικού ΠΜΣ είναι αφενός να εξασφαλίσει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές σταθερά θεμέλια, σύγχρονες γνώσεις, μεθόδους και βασικές αρχές που θα τους καταστήσουν ικανούς για συνεχή εκπαίδευση, βελτίωση και παραγωγή δημιουργικής σκέψης και καινοτομικού πνεύματος ώστε να καλλιεργήσει σε αυτούς τις κριτικές και πρακτικές δεξιότητες που απαιτεί η κοινωνία, καθώς και μια δεοντολογικά υπεύθυνη επιστημονική επαγγελματική και ερευνητική δραστηριότητα.

Υποχρέωση όλων των συντελεστών λειτουργίας του Διιδρυματικού ΠΜΣ είναι η διασφάλιση της ποιότητας και της συνεχούς βελτίωσης κάθε πτυχής του προγράμματος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της έρευνας και η προώθηση συνεργασίας με συναφή Προγράμματα και Κέντρα της ημεδαπής και της αλλοδαπής.

Τέλος, ένα ΠΜΣ εστιασμένο καθιστά ουσιαστικό συνομιλητή της επιστημονικής έρευνας την ίδια την κοινωνία, και μ ́ αυτόν τον τρόπο συνιστά έναν ουσιαστικό συντελεστή ανάπτυξης της θεολογικής, ιστορικής και πολιτισμικής αυτοσυνειδησίας.