Κανονισμός

Άρθρο 14
Διδακτορική διατριβή

  1. Για κάθε υποψήφιο διδάκτορα ορίζεται από τη ΓΣΕΣ τριμελής συμβουλευτική επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια για την καθο δήγηση και επίβλεψη του υποψηφίου. Η συμβουλευτική επιτροπή απαρτίζεται α πό τον επιβλέποντα, που είναι μέλος ΔΕΠ και ανήκει στη βαθμίδα του καθηγητή, του αναπληρωτή καθηγητή ή του επίκουρου καθηγητή, και από δύο άλλα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος ή άλλου Τμήματος του Πανεπιστημίου ή
    ερευνητές αναγνωρισμένου ερευνητικού κέντρου ή ιδρύματος, ή αποχωρήσαντες λόγω συνταξιοδότησης καθηγητές, του ιδίου ή συναφούς γ νωστικού αντικειμένου, κατάτα προβλεπόμενα στο άρθρο 9 του Ν. 3685/2008. Τον επιβλέποντα καθηγητή δηλώνειο υποψήφιος με την αίτησή του. Τα άλλα δύο μέλη προτείνει ο επιβλέπων καθηγητής. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν υφίσταται αντικειμενική αδ υναμία ή σπουδαίος λόγος, είναι δυνατή η αντικα τάσταση επιβλέποντος καθηγητή ή μέλους της Συμβουλευτικής Επιτροπής με ειδικά αιτιολογημένη και τεκμηριωμένη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης. Ο τρόπος άσκησης της επίβλεψης δεν μπορεί να συνιστά λόγο αντικατάστασης. Κάθε μέλος ΔΕΠ των προαναφερομένων βαθμίδων μπορεί να επιβλέπει μέχρι πέντε (5) το πολύ υποψήφιους δ ιδάκτορες, κατά τα οριζόμενα στον ανωτέρω νόμο (άρθρο 9, παρ. 2).
  2. Η συμβουλευτική επιτροπή, σε συνεργασία με τον υποψήφιο, καθορίζει το θέμα της διατριβής μέσα σε διάστημα 60 ημερών από τον ορισμό της, το οποίο και καταθέτει με δήλωσή της στη ΓΣΕΣ του Τμήματος. Η ΓΣΕΣ εξετάζει το προτεινόμενο θέμα και αποφαίνεται αν εμπίπτει στο περιεχόμενο του απονεμομένου από το Τμήμα ΔΔ, σύμφωνα με τον κατά το νόμο προσανατολισμό της. Με τά την έγκριση του θέματος από τη ΓΣΕΣ αυτό εγγράφεται σε ειδικό κα τάλογο θεμάτων διδακτορικών διατριβών, που τηρείται στη Γραμματεία του Τμήματος. Στον κατάλογο αυτόν περιλαμβάνονται απαραιτήτως το όνομα του υποψηφίου, η ορισθείσα τριμελής συμβουλευτική επιτροπή, η ημερομηνία εγκρίσεως της αιτή σεως και ορισμού της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής από τη ΓΣΕΣ και η ημε ρομηνία συμπληρώσεως του ελάχιστου χρόνου για την υποβολή της διδακτορικής διατριβής, καθώς και της λήξεως του μέγιστου χρόνου (6 έτη από τον ορισμό της συμβουλευτικής επιτροπής) που επιτρέπεται γι ̓ αυτήν, μετά την οποία ολοκληρώνεται η διαδι κασία, επιτυχώς ή ανεπιτυχώς. Κατά περίπτωση, μπορεί να δίνεται παράταση για ένα (1) ημερο λογιακό έτος, με απόφαση της Γ.Σ.Ε.Σ., μετά από ειδικά αιτιολογημένη εισήγηση της συμβουλευτικής επιτροπής.
  3. Σε όλο το στάδιο έρευνας ο υποψήφιος εργάζεται υπό την παρα κολούθηση της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής. Ο επιβλέπων καθηγητής έχει την ευθύν η για το συντονισμό της παρακολούθησης και καθοδήγησης του υποψηφί ου. Στο τέλος κάθε έτους κατατίθεται στη ΓΣΕΣ έκθεση της συμβουλευτικής επιτροπής και του υποψηφίου, που περιγράφει την πρόοδό του. Με την ετήσια έκθεση η συμ βουλευτική επιτροπή μπορεί να προτείνει την τροποποίηση του τίτλου του θέματος, ανάλογα με το υλικό που έχει συγκεντρώσει ο υποψήφιος ή την αλλαγή του θέματος της διδακτορικής διατριβής, η οποία πρέπει να λάβει την έγκριση της ΓΣΕΣ, εάν διαπιστωθούν αντικειμενικές αδυναμίες ολοκληρώσεως της έρευ νας. Μπορεί ακόμη να προτείνει στη ΓΣΕΣ τη διαγραφή του θέματος από τον κατάλογο των διδακτορικών διατριβών, αν διαπιστώσει αμέ-
    λεια, αδιαφορία η αδυναμία από τον υποψήφιο.114. Μόλις ο υποψήφιος θεωρήσει ότι έχει περατώσει το ερευνητικό το υ έργο και τη συγγραφή της διατριβής του , το πα ρουσιάζει στη συμβουλευτική επιτροπή, η οποία εντός δύο μηνών αποφασίζει αν αυτό είναι επαρκές ήχρειάζεται συμπλήρωση.
  4. Μετά τη συγγραφή της διατριβής, ο υποψήφιος την υποβάλλει με αίτησή του στη Γραμματεία του Τμήματος, σε 11 αντίτυπα, με σύμφωνη γνώμη της συμβου λευτικής επιτροπής περί της επάρκειάς της. Ο Πρόεδρος του Τμήματος διαβιβάζει το συντομότερο δυνατό τη διατριβή στη συμβουλευτική επιτροπή, η οποία εντός 60 ημερών υποβάλλει σχετική εισηγητική έκθεση, η οποία δ ιανέμεται σε όλα τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος. Με την εισηγητική έκθεση, ύστερα από ανάλυση και αξιολόγηση του περιε χομένου της δια τριβής, πρέπει να προτείνεται η συνέχιση ή όχι της διαδικασίας με την παραπομπή προς τελική κρίση στην επταμελή εξεταστική επιτροπή.

Άρθρο 15
Εξεταστική Επιτροπή

  1. Μέσα σε είκοσι ημέρες από την υποβολή της εισηγήσεως ή μετά την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας των 60 ημερών άπρακτης, η ΓΣΕΣ αποφασίζει τη συγ κρότηση επταμελούς εξεταστικής επιτροπής. Σύμφω να με την παρ. 4α του άρθρου 9 του Ν. 3685/08, στην επταμελή εξεταστική επιτροπή πρέπει να συμμετέχουν 4 (τέσ σερα) τουλάχιστον μέλη ΔΕΠ, εκ των οποίων δύο (2) τουλάχιστον πρέπει να ανήκουν στο οικείο Τμήμα. Τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής μπορεί να είναι μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, αποχω ρήσαντες λόγω ηλικίας καθηγητές ΑΕΙ ή ερευνητές ανεγνωρισμένου ερευνητικού κέντρου του εσωτερικού ή εξωτερικού. Τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής ανήκουν στην ίδια ή συγγενή επιστημονική ειδικότητα με αυτήνστην οποία εκπονεί ο υποψήφιος τη διατριβή του.
  2. Μετά τη συγκρότηση της επταμελούς εξεταστικής επιτροπής αποστέλλονται τα υποβληθέντα αντίτυπα της διατριβής και η εισηγητική έκθεση στα υπόλοιπα μέλη της εξεταστικής επιτροπής.
  3. Η Εξεταστική Επιτροπή ορίζει την ημερομηνία, την ώρα και τον τόπο της δημόσιας υποτήριξης της διατριβής από τον υποψήφιο διδάκτορα, το αργότερο μέσα σε ένα μήνα από τον ορισμό της , και συγκαλείται από τον Πρόεδρο του Τμήματος . Στη συνεδρίαση της Επιτροπής προεδρεύει ο επιβλέπων καθηγητής. Ο υποψήφιος υποστηρίζει τη διατριβή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής επί ημίωρο περίπου, αναπτύσσοντας το περιεχόμενό της με έμφαση στα σημεία πρωτοτυπίας και απαντώντας στις παρατηρήσεις και ερωτήσεις τ ων μελών της Επι τροπής και των παρόντων. Μετά το πέρας της δημόσιας εξέτασης, η εξεταστική επιτροπή συσκέπτεται κατ ̓ ιδίαν, κρίνει το πρωτότυπο του περιεχομένου της διατρι βής και την ουσιαστική συμβολή της στην επιστήμη, καθώς και την απόδοση του υποψηφίου κατά την υποστήριξη της διατριβής, και αποφασίζει την τε λική έγ κριση ή μη της διατριβής και τη βαθμο λόγηση του υποψηφίου , και υποβάλλει σχετικό πρα κτικό στη Γραμματεία του Τμήματος. Η όλη διαδικασία δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις δύο (2) ώρες.

Άρθρο 16
Έγκριση της Διδακτορικής Διατριβής – Αναγόρευση

  1. Για να εγκριθεί μία διδακτορική διατριβή απαιτούνται οι εξής προϋποθέσεις:

    α) Η πραγμάτευση να προσφέρει οπωσδήποτε νέα στοιχεία, να γίνεται με επιστη -12 μονικό τρόπο προσεγγίσεως των πηγών και της βιβλιογραφίας, στον οποίο να απεικονίζεται η ερευνητική δυνατότητα και η πρωτότυπη συμβολή του υποψηφίου στην έρευνα.
    β) Να υπάρχει πλήρης ενημέρωση επί των πηγών και της βιβλιογραφίας, ειδικά ως προς το γνωστικό αντικείμενο της διατριβής. Εδώ συνε κτιμάται η υπομνη ματισμένη δημοσίευση ανέκδοτων πηγών, όπου αυτό απαιτείται.
  2. Αν ο υποψήφιος συγκεντρώσει πέντε (5) θετικές ψήφους, απονέμεται σ’ αυτόν με ψηφοφορία ένας από τους βαθμούς: ́Αριστα με διάκριση (σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις και μόν ο με ομόφωνη απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής), ́Αριστα, Λίαν Καλώς, Καλώς, με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται. Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρξει ισοψηφία, υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου της Εξετασ τικής Επιτροπής. Ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής , μετά την περάτωση της προφορικής δοκιμα σίας, ανακοινώνει δημόσια το αποτέλεσμα της κρίσης στον υποψήφιο . Η έγκριση βεβαιώνεται με πρακτικό το οποίο περιλαμβάνει εισήγηση από τον επιβλέποντα και αιτιο λόγηση της ψήφου των μελών της επταμελούς επιτροπής , τα οποία την υπογράφουν και τη διαβιβάζουν στη ΓΣΕΣ.
  3. Η ΓΣΕΣ αναγορεύει το νέο διδάκτορα με την ανάγνωση του πρακτικού και την καθομολόγησή του σε δημόσια συνεδρίαση του Τμήματος , στην οποία παρίσταται ο Πρύτανης ή ένας εκ των Αντιπρυτάνεων του ΑΠΘ.

Άρθρο 17
Διαγραφή

  1. Αν παρέλθει ο μέγιστος χρόνος προθεσμίας εκπονήσεως της διδα κτορικής διατριβής χωρίς να έχει κατατεθεί η διατριβή στη Γραμματεία με τη σύμφωνη γνώμη της τρι μελούς επιτροπής, ή α ν απορρ ίφθηκε οριστικά, το θέμα διαγράφεται από τον κατάλογο των θεμάτων διδακτορικών διατριβών και ο υποψήφιος θεωρείται ότι περάτωσε τον Β’ κύκλο σπουδών ανεπιτυχώς. Με την επιφύλαξη της παρ. 5 του άρθρου 14, δεν επιτρέπεται καμία παράταση της προβλεπόμενης από την παρ. 1 του άρθρου 13 προθεσμίας.
  2. Μέλη όλων των επιτροπών (συμβουλευτικών ή εξεταστικών) δεν αντικαθίστανται παρά μόνο για αναπότρεπτο λόγο, που κρίνεται από τη ΓΣΕΣ. Σε περίπτωση αποχωρήσεως από την υπηρεσία τους, τα μέλη μπορούν να παραμείνουν στις συμβουλευτικές επιτροπές με δήλωσή τους. Άλλως αντικαθίστανται.

Άρθρο 18
Τελική διάταξη

Για μεταβολές, τροποποιήσεις ή ερμηνείες άρθρων του παρόντος εσωτερικού κανονισμού, καθώς και για οποιοδήποτε άλλο θέμα αρμόδια είναι η ΓΣΕΣ του Τμήματος.