Περιγραφή

Γνωρίστε το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας & Χριστιανικού Πολιτισμού

Ονομασία του τίτλου Σπουδών: Πτυχίο Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού
Επίπεδο του τίτλου: Προπτυχιακό


Απαιτήσεις Εισαγωγής

Η εισαγωγή φοιτητών/τριών στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου γίνεται:

  1. Απολυτήριο Λυκείου
  2. Εξετάσεις Εθνικού επιπέδου

Επίσημη διάρκεια του προγράμματος και τρόπος φοίτησης

8 ΕΞΑΜΗΝΑ, 240 ECTS, πλήρης φοίτηση.

Ένα πλήρες ακαδημαϊκό έτος σπουδών ισοδυναμεί με 60 μονάδες ECTS (Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων) και ένα πλήρες εξάμηνο σε 30 ECTS. Οι πιστωτικές μονάδες ECTS αντιπροσωπεύουν τον φόρτο εργασίας του/της φοιτητή/τριας, με κάθε μονάδα ECTS να αντιστοιχεί, κατά βάση, σε 25-30 ώρες φόρτου εργασίας (Εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας, Υ.Α. Φ5/89656/Β3, ΦΕΚ 1466/2007/Β, άρθρ. 1-3, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία). Σε κάθε μάθημα αποδίδεται ο αριθμός των απαιτούμενων ECTS (≥2) που εκφράζει τον φόρτο εργασίας που απαιτείται από τον/τη φοιτητή/τρια για την ολοκλήρωση ενός μαθήματος, εργαστηρίου, φροντιστηρίου, πρακτικής άσκησης κλπ.

Απαιτήσεις του προγράμματος, περιγραφή του προγράμματος

Για την απόκτηση του πτυχίου του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν με επιτυχία σε 26 υποχρεωτικά μαθήματα (47,27%), σε 22 υποχρεωτικά επιλογής (38,18%) και σε 8 μαθήματα ελεύθερης επιλογής (16,07%), συνολικά σε 56 μαθήματα και να συμπληρώσουν 240 ECTS. Από τα 48 συνολικά υποχρεωτικά μαθήματα και υποχρεωτικά επιλογής τα 12 μαθήματα περιλαμβάνουν θεωρία και πρακτική άσκηση, ενώ 8 μαθήματα του προγράμματος συμβάλλουν στην απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων.

Οι τελικές εξετάσεις γίνονται προφορικά ή/και γραπτά ή/και μέσω εργασίας. Επιπρόσθετα, πέραν της υποχρεωτικής παρακολούθησης και επιτυχούς εξέτασης στα μαθήματα του Προγράμματος Σπουδών, οι φοιτητές: α) λαμβάνουν μέρος στην πρακτική άσκηση της Λειτουργικής και Ομιλητικής. β) πραγματοποιούν την πρακτική άσκηση του μαθήματος των Παιδαγωγικών σε Σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. γ) Οι αλλοδαποί φοιτητές υποχρεούνται να εξεταστούν στην ελληνική γλώσσα στο Σχολείο της
Νέας Ελληνικής γλώσσας του Α.Π.Θ.

Τα υποχρεωτικά μαθήματα (Υ) έχουν κατανεμηθεί ενδεικτικά στα 4 πρώτα εξάμηνα ανάλογα με τις ουσιαστικές αλληλεξαρτήσεις τους και τα προαπαιτούμενα του γνωστικού περιεχομένου τους. Στα υπόλοιπα 4 εξάμηνα έχουν κατανεμηθεί τα υποχρεωτικά επιλογής μαθήματα (ΥΕ) και έχουν επιμερισθεί στο χειμερινό και στο εαρινό εξάμηνο. Από αυτά οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν για κάθε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο όποια μαθήματα ΥΕ επιθυμούν, τα οποία να καλύπτουν το 50% + 1 των προσφερομένων ή 30 +/- 2 ECTS ανά εξάμηνο.

Επιπλέον, οι φοιτητές πρέπει να επιλέξουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους οκτώ μαθήματα ελε ύθερης επιλογής (ΕΕ), είτε από τα προσφερόμενα επιλεγόμενα του Τμήματος είτε από
μαθήματα άλλων Τμημάτων Πανεπιστημίου. Κάθε επιλεγόμενο του Τμήματος αντιστοιχεί σε 4 ECTS, οπότε από το Τμήμα μπορούν να επιλέξουν τέσσερα επιλεγόμενα χειμερινού εξαμήνου (16 ECTS) και τέσσερα επιλεγόμενα εαρινού εξαμήνου (16 ECTS). Ωστόσο, οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν ορισμένα ή και όλα τα μα θήματα ΕΕ από άλλα Πανεπιστημιακά Τμήματα, με διάφορο αριθμό ECTS το καθένα, αρκεί να συμπληρώνεται συνολικά ο α ριθμός των 32 ECTS για όλα τα μαθήματα ΕΕ.

Ανάλογα με τα ελεύθερα επιλεγόμενα που θα δηλώσει ο κάθε φοιτητής μπορεί να εξασφαλίσει μία ολοκληρωμένη κατεύθυνση σπουδών (Βιβλική, Ιστορική, Δογματική, Λειτουργική, Κανονικού Δικαίου και Πατερικών Σπουδών). Για τη Βιβλική κατεύθυνση, και όχι μόνο για αυτήν, προσφέρονται ως σταθερά επιλεγόμενα το μάθημα της Βιβλικής Εβραϊκής γλώσσας και το μάθημα της Λατινικής γλώσσας χριστιανικών κειμένων. Ως σταθερά επιλεγόμενα, επίσης, προσφέρ ονται από το Τμήμα 4 μαθήματα Πληροφορικής, ώστε οι φοιτητές που θα τα επιλέξουν συνολικά να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο δίπλωμα ECDL. Εξάλλου, μέρος των μαθημάτων ΕΕ μπορεί να αναλωθεί για την εξασφάλιση της παιδαγωγικής επάρκειας, με την επιλογή ειδικών παιδαγωγικών μαθημάτων από το Τμήμα και άλλα Πανεπιστημιακά Τμήματα, τα οποία θα συμπληρώσουν την εκπαίδευση, που παρέχεται από το Τμήμα με τα 4 παιδαγωγικά
μαθήματα που προσφέρει.

Σύστημα βαθμολογίας και κλίμακα κατανομής των βαθμών

Η βαθμολογική κλίμακα με την οποία υπολογίζονται οι βαθμοί επίδοσης των φοιτητών είναι δεκαβάθμια (0-10) και ο βαθμός μόνον του πτυχίου ακολουθεί την παρακάτω βαθμολογική κατανομή επιτυχίας με τους ακόλουθους χαρακτηρισμούς:

Βαθμός πτυχίου Βαθμολογικό Ποσοστό 9,00-10 4,89% 8,00-8,99 17,29% 7,00-7,99 44,74% 6,00-6,99 32,71% 5,00-5,99 0,38%. Ο ελάχιστος προαγώγιμος βαθμός είναι το 5.

Η κατάταξη βαθμολογίας πτυχίων στηρίζεται σε ένα δείγμα τουλάχιστον 100 φοιτητών (Υ.Α.Φ5/89656/Β3, ΦΕΚ 1466/2007/Β,αρθρ.4) και για την υλοποίηση της κλίμακας (Άριστα= 10%, Λίαν Καλώς=80% , Καλώς =10% ) χρησιμοποιήθηκε η πηγή: Crocker, L., &Algina, J. (1986) “Introduction to classical and modern theory”, New York: Harcourt Brace Jovanovich College Publishers .

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Σκοπός

Το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΠΣ) του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας κι Χριστιανικού Πολιτισμού αποσκοπεί στην κατάρτιση επιστημόνων ικανών να ερευνούν, να μελετούν και να κατανοούν τις πηγές και τις εκφάνσεις της Ορθόδοξης Θεολογίας διαχρονικά, δηλαδή τη γραμματεία, την ερμηνεία των θεολογικών διατυπώσεων, την ιστορία, τη λατρεία, την τέχνη, τον πολιτισμό και τους θεσμούς της Εκκλησίας καθεαυτής και σε σύγκριση με τη διαμόρφωση του εκάστοτε ιστορικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, να προάγουν συνολικά την επιστήμη της Θεολογίας και τις θεολογικές σπουδές σε ακαδημαϊκό επίπεδο αναπτύσσοντας τη συνεργασία με τις υπόλοιπες ανθρωπιστικές επιστήμες και το διάλογο με τις φυσικές επιστήμες, και ειδικά να καλλιεργούν την Ορθόδοξη Θεολογία και το Χριστιανικό Πολιτισμό.

Σε εφαρμοσμένο επίπεδο το Π.Π.Σ. αποβλέπει σε μαθησιακά αποτελέσματα και δεξιότητες, που προσδίδουν ικανότητα προσφοράς υπηρεσιών από τους αποφοίτους του στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Ορθόδοξης Εκκλησίας σε πανορθόδοξο επίπεδο, του πολιτισμού, του κοινωνικού έργου, και των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών και οργανώσεων.

Γνώσεις και δεξιότητες

Ειδικότερα οι απόφοιτοι του Τμήματος, ανάλογα με τα μαθήματα και την πρακτική άσκηση, που επιλέγουν και παρακολουθούν μπορούν να αποκτήσουν τις εξής γνώσεις και δεξιότητες:

α) τη διδασκαλία και την επιστημονική έρευνα των γραμματολογικών, φιλολογικών, ερμηνευτικών και θεολογικών ζητημάτων της Αγίας Γραφής και της πατερικής γραμματείας και αγιολογίας, των ιστορικών, φιλοσοφικών και άλλων πολιτιστικών πτυχών αυτών των κειμένων, της ιστορίας και διδασκαλίας του φαινομένου της θρησκείας και των θρησκευτικών κινημάτων, όπως επίσης την κριτική έκδοση και επιμέλεια κειμένων της χριστιανικής γραμματείας διαχρονικά.

β) τη διδασκαλία και την επιστημονική έρευνα της εκκλησιαστικής ιστορίας και του βυζαντινού πολιτισμού, της γένεσης και ανάπτυξης των θεσμών της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των δογματικών της διατυπώσεων κατά τη συνοδική πράξη και την έκφανση της ζωής των κατά τόπους Ορθοδόξων εκκλησιών, της προβολής της εκκλησιαστικής πίστης στις διαχριστιανικές και οικουμενικές σχέσεις, όπως επίσης τη διεξαγωγή διαχριστιανικών και διαθρησκειακών διαλόγων και του διαλόγου Θεολογίας με τις Φυσικές επιστήμες και την Οικολογία.

γ) τη διδασκαλία και την επιστημονική έρευνα των λατρευτικών και πολιτισμικών εκφάνσεων της ορθόδοξης παράδοσης, δηλαδή της θείας λατρείας και της ομιλητικής, της χριστιανικής αρχαιολογίας και τέχνης, της υμνολογίας και της βυζαντινής μουσικής και ψαλτικής, όπως επίσης την άσκηση της ψαλτικής τέχνης και της αγιογραφίας.

δ) τη διδασκαλία και την επιστημονική έρευνα θεμάτων που αναφέρονται στην οργάνωση και στο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, δηλαδή θεμάτων του Κανονικού Δικαίου και των σχέσεων Εκκλησίας και πολιτείας, της ποιμαντικής και της ποιμαντικής ψυχολογίας, της χριστιανικής ηθικής και της κοινωνιολογίας του Χριστιανισμού, της χριστιανικής παιδαγωγικής, όπως επίσης την άσκηση του διδακτικού και εκπαιδευτικού έργου ως προς το μάθημα των Θρησκευτικών στη Δ/βάθμια εκπαίδευση, καθώς και την άσκηση του λειτουργικού, ποιμαντικού και κοινωνικού έργου της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της παρουσίας της στους διεθνείς οργανισμούς και ανθρωπιστικούς φορείς.

ε) τη χρήση των πληροφορικών συστημάτων και την εφαρμογή της Πληροφορικής στη θεολογική έρευνα και εκπαίδευση.

Ικανότητες

Ειδικά: Οι απόφοιτοι του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού με την απόκτηση των παραπάνω γνώσεων και δεξιοτήτων αναμένεται να είναι ικανοί

1. να μελετούν και να ερμηνεύουν τα βιβλικά και εκκλησιαστικά κείμενα με γνώση των ιστορικο-κοινωνικών δεδομένων της συγγραφής τους και με αναφορά στη σύγχρονη πραγματικότητα, λαμβάνοντας υπόψη το εκκλησιολογικό τους πλαίσιο

2. να μελετούν και να κατανοούν τα κείμενα της πατερικής και εκκλησιαστικής γραμματείας τόσο ιστορικά όσο και σε σχέση με τη σύγχρονη εποχή

3. να αναλύουν κριτικά το φαινόμενο της θρησκείας και να αναγνωρίζουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των θρησκειών και των κοινωνιών, και στο ιστορικό παρελθόν και στον σύγχρονο κόσμο 4. να γνωρίζουν και να μελετούν κριτικά τις πηγές και τα γεγονότα της ιστορίας της Εκκλησίας διαχρονικά, και ιδιαίτερα τη σύγχρονη κατάσταση των Ορθοδόξων Πατριαρχείων, και μάλιστα του Οικουμενικού Πατριαρχείου

5. να αναλύουν και να ερμηνεύουν τα κείμενα και τα μνημεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας καθεαυτά και εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες χριστιανικές ομολογίες

6. να κατανοούν την ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική σημασία των θρησκευτικών παραδόσεων και να συμμετέχουν σε διάλογο με αυτές σύμφωνα με το οικουμενικό πνεύμα της Ορθόδοξης Θεολογίας

7. να κατέχουν και να διερευνούν τα θέματα της λειτουργικής και λατρευτικής πράξης της Ορθόδοξης Εκκλησίας καλύπτοντας όλες τις περιοχές της θείας λατρείας, ιστορικά, αρχαιολογικά, αισθητικά, κειμενικά, θεολογικά, αλλά και τη σύγχρονη εφαρμογή τους 8. να διερευνούν τις πηγές και τις αρχές της κανονικής νομοθεσίας της Εκκλησίας και να αναλύουν την ιστορική και τη σύγχρονη ερμηνεία τους και τις επιπτώσεις στη διεθνή πραγματικότητα

9. να αναπτύσσουν και να εφαρμόζουν τη θεωρία και την πράξη της ορθόδοξης χριστιανικής αγωγής σε σχέση με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές εξελίξεις και ανάγκες

10. να διακρίνουν και να εφαρμόζουν τους τρόπους με τους οποίους η θεολογική προσέγγιση, και ειδικά η ορθόδοξη θεώρηση του ανθρώπινου προσώπου μπορεί να αξιολογήσει και να διαμορφώσει το ήθος των ατόμων και των κοινωνιών

11. να εφαρμόζουν τη θεολογική γνώση στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή σε συμφωνία με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα

12. να ερμηνεύουν θεολογικές και θρησκευτικές έννοιες και συνάφειες σε ένα ευρύτερο κοινό και σε διάλογο με τη σύγχρονη διανόηση

Γενικά: Οι απόφοιτοι του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού, επιπλέον της βασικής γνώσης της επιστήμης και του επαγγέλματός τους, έχουν την ικανότητα:

1) να εφαρμόζουν τη γνώση στην έρευνα και τη διδασκαλία

2) να προσεγγίζουν τη διεθνή βιβλιογραφία σε μια τουλάχιστον ξένη γλώσσα

3) να αναζητούν, αναλύουν και συνθέτουν δεδομένα και πληροφορίες, κάνοντας χρήση της κατάλληλης μεθοδολογίας και τεχνολογίας

4) να προσαρμόζονται σε νέες καταστάσεις και να παίρνουν αποφάσεις

5) να εργάζονται αυτόνομα ή σε ομάδα σε διεθνές ή και διεπιστημονικό περιβάλλον

6) να παράγουν νέες ιδέες και επιστημονική γνώση, να σχεδιάζουν και να διαχειρίζονται επιστημονικά και ερευνητικά έργα

7) να σέβονται τη διαφορετικότητα, την πολυπολιτισμικότητα, το φυσικό περιβάλλον και τα επιτεύγματα των άλλων επιστημών

8) να επιδεικνύουν επαγγελματική, κοινωνική και ηθική υπευθυνότητα και ευαισθησία σε θέματα φύλου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων

9) να έχουν ικανότητα κριτικής και αυτοκριτικής

10) να προάγουν την ελεύθερη, παραγωγική και επαγωγική σκέψη.

Πρόσβαση σε περαιτέρω σπουδές

Ο τίτλος που προσφέρει το Τμήμα επιτρέπει συνέχιση περαιτέρω μεταπτυχιακών σπουδών.

Επαγγελματικό καθεστώς

Το πτυχίο παρέχει τη δυνατότητα διορισμού στο δημόσιο, την εκπαίδευση, τον ιδιωτικό τομέα.

Παράρτημα Διπλώματος

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απέκτησε το 2012 την πιστοποίηση DS Label της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Παράρτημα Διπλώματος είναι προσωπικό έγγραφο που χορηγείται σε απόφοιτους ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Πανεπιστήμια και Α.Τ.Ε.Ι.) μαζί με το δίπλωμα ή το πτυχίο τους. Δεν υποκαθιστά τον τίτλο σπουδών αλλά επισυνάπτεται σε αυτόν και συμβάλλει ώστε να είναι πιο εύκολα κατανοητός, ιδιαίτερα εκτός των συνόρων της χώρας προέλευσης.