Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Θρησκευτικός & Προσκυνηματικός Τουρισμός”

Το πρόγραμμα εστιάζει στον θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό ως θρησκευτικό και πολιτισμικό αγαθό, και φιλοδοξεί να ανταποκριθεί στο θεολογικό πνευματικό ενδιαφέρον του κοινού σε συνδυασμό με το πολιτισμικό θρησκευτικό ενδιαφέρον του για την επίσκεψη θρησκευτικών τόπων.

Συμμετέχουν τα παρακάτω Τμήματα και Ιδρύματα:

Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (επισπεύδον)
Τμήμα Διοίκησης οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης (Θεσσαλονίκης) του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας
Το πρόγραμμα εστιάζει στον θρησκευτικό και προσκυνηματικό τουρισμό ως θρησκευτικό και πολιτισμικό αγαθό, και φιλοδοξεί να ανταποκριθεί στο θεολογικό πνευματικό ενδιαφέρον του κοινού σε συνδυασμό με το  πολιτισμικό θρησκευτικό ενδιαφέρον του για την επίσκεψη θρησκευτικών τόπων.
  • Καλύπτει την ανάγκη του υπεύθυνου και έγκυρου καταρτισμού από τους κατάλληλους πανεπιστημιακούς φορείς: το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού, και το Τμήμα Διοίκησης οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού. Το πρώτο Τμήμα καλύπτει τις θεωρητικές κυρίως ανάγκες του προγράμματος, ενώ το δεύτερο κυρίως τις πρακτικές, συνθέτοντας με τον πιο αρμοστό τρόπο τη διεπιστημονική του φύση.
  • Αποβλέπει στην κατάρτιση αποφοίτων Θεολογικών Σχολών και Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, αλλά και άλλων σχετικά εκπαιδευμένων (όπως π.χ. ιερέων, εκκλησιαστικών λειτουργών κ.τ.ο.), που απευθύνονται σε κοινό με θρησκευτικά-πολιτισμικά και θεολογικά ενδιαφέροντα. Αποβλέπει, επίσης, στην κατάρτιση αποφοίτων Σχολών σχετικών με τον Τουρισμό, στους οποίους προσφέρει αξιόπιστη και έγκυρη γνώση για την ειδική μορφή του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού.
  • Ακολουθεί τις διεθνείς επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις ως προς το αντικείμενό του και εφοδιάζει τους φοιτητές του με σύγχρονη εξειδικευμένη γνώση, λαμβάνοντας υπόψη τις επιταγές της αγοράς εργασίας στον ελλαδικό και διεθνή χώρο. Συγχρόνως, προάγει την επιστημονική γνώση και έρευνα και συμβάλλει στην εξωστρέφεια και διάχυση των αποτελεσμάτων της στην κοινωνία.

Το πρόγραμμα σπουδών διαρθρώνεται σε 3 ακαδημαϊκά εξάμηνα και χορηγεί 90 ECTS. Μετά την επιτυχή αποπεράτωση του προγράμματος απονέμεται το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) «Θρησκευτικός και Προσκυνηματικός Τουρισμός» / MSc «Religious and Pilgrimage Tourism».

Αντικείμενο

Αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ. «Θρησκευτικός και Προσκυνηματικός Τουρισμός» είναι η μελέτη και η έρευνα των διαφόρων θρησκευτικών και προσκυνηματικών δεδομένων του ελλαδικού κυρίως χώρου, αλλά και ευρύτερα του βαλκανικού και μικρασιατικού, καθώς και του χώρου των Αγίων Τόπων, τα οποία δεδομένα περιλαμβάνουν τις μαρτυρίες των πηγών και των παραδόσεων για τα διάφορα προσκυνήματα, καθώς και τους τρόπους προβολής και ανάδειξης αυτών.

Σκοπός

Σκοπός του Δ.Π.Μ.Σ. είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και έρευνας στα πεδία που αναφέρονται στο θεωρητικό υπόβαθρο του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού, αλλά και η παροχή και ανάπτυξη δεξιοτήτων για όσους ενδιαφέρονται να απασχοληθούν στον χώρο του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού ή να εργασθούν επαγγελματικά με αυτόν σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

Στόχοι

Οι βασικοί στόχοι του Προγράμματος είναι οι εξής:

  1. Η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακών σπουδών επί του αντικειμένου του και η ανάπτυξη κριτικών και ερευνητικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για σπουδές διδακτορικού επιπέδου.
  2. Η κατάρτιση και ο εφοδιασμός των αποφοίτων με εξειδικευμένες γνώσεις στα θέματα του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού.
  3. Η ανάπτυξη ικανοτήτων για διεπιστημονική αντιμετώπιση σύνθετων πρακτικών ζητημάτων που αφορούν στα εν λόγω θέματα.
  4. Η ακαδημαϊκή ερευνητική προσέγγιση του αντικειμένου με τη σύγκλιση διαφόρων επιστημονικών πόρων από σχετικές επιστήμες.
  1. Η απόκτηση δεξιοτήτων για την οργάνωση και την εν γένει διαχείριση της τουριστικής αξιοποίησης των δεδομένων του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού.
  2. Η παραγωγή νέας γνώσης και επιστημονικού έργου, που θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις στο αντικείμενο, θα εμβαθύνουν στο φαινόμενο του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού και θα συμβάλουν στην ερμηνεία και στην κατανόηση των διαφόρων πτυχών του.
  3. Η κατάρτιση θεολόγων, ιστορικών, φιλολόγων, στελεχών της Εκκλησίας, επαγγελματιών του τουρισμού με σχετικές προς το αντικείμενο γνώσεις, ώστε να μπορούν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας επαγγελματικό έργο και να αποτελέσουν στελέχη σε οργανισμούς που σχετίζονται με τα πεδία του Προγράμματος.

Ειδικότερος σκοπός του Δ.Π.Μ.Σ. είναι η ποιμαντική κατάρτιση των ενδιαφερομένων και η εμβάθυνση και προώθηση εξειδικευμένων θεολογικών σπουδών, που υπηρετούν τις διεκκλησιαστικές σχέσεις και τη σύνδεση της επιστήμης της Θεολογίας με την κοινωνία.