Συχνές ερωτήσεις

1. Πως δημιουργώ ιδρυματικό λογαριασμό (πανεπιστημιακό email)

Έχετε λάβει μήνυμα στο κινητό σας τηλέφωνο με τους κωδικούς που θα χρησιμοποιήσετε για τη δημιουργία του ιδρυματικού σας λογαριασμού. Μπαίνετε στην πλατφόρμα https://register.auth.gr  και επιλέγετε «Σύστημα εγγραφών στο ΑΠΘ». Ακολουθείτε το βήμα 2 Ιδρυματικός λογαριασμός (για ήδη εγγεγραμμένους φοιτητές) και «Έναρξη διαδικασίας». Εκεί καταχωρείτε τους κωδικούς που λάβατε.

2. Δεν πρόλαβα να ενεργοποιήσω τον ιδρυματικό μου λογαριασμό (πανεπιστημιακό email). Πως θα ζητήσω να μου σταλούν καινούριοι κωδικοί

Μπαίνετε στην πλατφόρμα https://register.auth.gr και επιλέγετε «Σύστημα εγγραφών στο ΑΠΘ». Ακολουθείτε το βήμα 2 Ιδρυματικός λογαριασμός (για ήδη εγγεγραμμένους φοιτητές) και Έναρξη διαδικασίας. Επιλέγετε το πεδίο «Αν δεν έχεις λάβει το μήνυμα SMS, μπορείς να ζητήσεις την αποστολή του». Καταχωρείτε τα στοιχεία σας και τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο αριθμός του κινητού σας πρέπει να είναι ο ίδιος με αυτόν που έχετε δηλώσει στη γραμματεία του Τμήματος.

3. Δεν θυμάμαι τους κωδικούς του πανεπιστημιακού μου email. Πως μπορώ να τους ανακτήσω

Επικοινωνείτε με τη γραμματεία του Τμήματος (τηλέφωνο: 2310996681-82 και e-mail: info@past.auth.gr) και μας ενημερώνετε ότι χάσατε τους κωδικούς σας. Η γραμματεία θα εκδώσει βεβαίωση σπουδών, την οποία θα στείλει στο ΚΗΔ ώστε να σας σταλούν νέοι κωδικοί. ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα πρέπει να μας ενημερώσετε εάν υπάρχει αλλαγή στον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου, καθώς σε αυτό θα λάβετε το σχετικό μήνυμα.

4. Πως κάνω αίτηση για ακαδημαϊκή ταυτότητα (πάσο)

Μπαίνετε στην υπηρεσία έκδοσης ακαδημαϊκής ταυτότητας  http://academicid.minedu.gov.gr, επιλέγετε «Φοιτητές» και στη συνέχεια «Διαδικασία υποβολής αίτησης» και ακολουθείτε τις οδηγίες.

5. Έχω χάσει την ακαδημαϊκή μου ταυτότητα. Τι πρέπει να κάνω

Εάν έχετε χάσει την ακαδημαϊκή σας ταυτότητα θα πρέπει να στείλετε στη γραμματεία e-mail (e-mail γραμματείας: info@past.auth.gr) από το πανεπιστημιακό σας e-mail, ή να φέρετε στη γραμματεία (ώρες εξυπηρέτησης κοινού 12-13:00) Υπεύθυνη Δήλωση με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής από ΚΕΠ ή οποιαδήποτε δημόσια αρχή ή μέσω της πλατφόρμας www.gov.gr ότι έχετε χάσει την ακαδημαϊκή σας ταυτότητα. Η ταυτότητα θα ακυρωθεί από τη γραμματεία και θα μπορέσετε να κάνετε νέα αίτηση.

6. Πότε δικαιούμαι ακαδημαϊκή ταυτότητα με ισχύ μειωμένου εισιτηρίου

Μπαίνετε στην υπηρεσία έκδοσης ακαδημαϊκής ταυτότητας  http://academicid.minedu.gov.gr, επιλέγετε «Φοιτητές» και στη συνέχεια «Αιτήσεις». Εκεί αναγράφονται οι κατηγορίες αυτών που δικαιούνται ακαδημαϊκή ταυτότητα με ισχύ μειωμένου εισιτηρίου.

7. Πως κάνω αίτηση για οποιοδήποτε πιστοποιητικό στη γραμματεία

-Αίτηση για οποιοδήποτε πιστοποιητικό μπορείτε να κάνετε ηλεκτρονικά μέσω του https://sis.auth.gr με τους κωδικούς του πανεπιστημιακού σας e-mail, από την επιλογή «Φοιτητές».

-Επίσης μπορείτε να κάνετε αίτηση σε χαρτώα μορφή ερχόμενοι στη γραμματεία (ώρες εξυπηρέτησης κοινού 12-13:00) ή

-να στείλετε το έντυπό της αίτησης από το πανεπιστημιακό σας e-mail. Για να δείτε το σχετικό έντυπο πατήστε εδώ

8. Πως και πότε κάνω δήλωση μαθημάτων

Οι δηλώσεις μαθημάτων γίνονται δύο φορές τον χρόνο και συγκεκριμένα στην αρχή του χειμερινού και του εαρινού εξαμήνου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε από το βασικό μενού τις Ανακοινώσεις Γραμματείας->Φοιτητικά ή πατήστε απευθείας εδώ

9. Πως και πότε κάνω αίτηση ορκωμοσίας

Οι αιτήσεις ορκωμοσίας γίνονται τρεις φορές τον χρόνο στο τέλος της εξεταστικής του Φεβρουαρίου, του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε από το βασικό μενού τις Ανακοινώσεις Γραμματείας->Φοιτητικά ή πατήστε απευθείας εδώ

10. Πως και πότε κάνω δήλωση συγγραμμάτων

Δήλωση συγγραμμάτων γίνεται δύο φορές τον χρόνο. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε από το βασικό μενού τις Ανακοινώσεις Γραμματείας->Φοιτητικά ή πατήστε απευθείας εδώ

11. Πότε δικαιούμαι συγγράμματα

Συγγράμματα δικαιούνται όλοι οι φοιτητές που βρίσκονται στα ν+2 έτη δηλαδή στα πρώτα 12 εξάμηνα σπουδών. Επίσης οι επιτυχόντες των κατατακτηρίων εξετάσεων δικαιούνται συγγράμματα από τον Εύδοξο, με την προϋπόθεση ό,τι είναι κάτοχοι ενός μόνο πτυχίου. Συνεπώς υποχρεούνται να κάνουν δήλωση συγγραμμάτων στην καθορισμένη από την υπηρεσία του Ευδόξου προθεσμία. Σχετική ανακοίνωση αναρτάται στην ιστοσελίδα του Τμήματος (www.past.auth.gr).

12. Πως μπορώ να κάνω αίτηση για διακοπή σπουδών

Για να κάνετε αίτηση για διακοπή σπουδών θα πρέπει να καταθέσετε ή να στείλετε με ταχυμεταφορά (courier) στη γραμματεία:

Α) Αίτηση προς τη Συνέλευση του Τμήματος όπου θα αναφέρετε για πόσα εξάμηνα επιθυμείτε διακοπή σπουδών (2 ή 4).

Β) Αίτηση για διακοπή σπουδών (Υπεύθυνη Δήλωση).

Γ) Βεβαίωση από τη βιβλιοθήκη της Σχολής ότι δεν οφείλετε κανένα βιβλίο.

Δ) Την ακαδημαϊκή σας ταυτότητα (πάσο) εφόσον έχετε.

Για τα σχετικά έγγραφα πατήστε εδώ

13. Πως θα κάνω αίτηση για το στεγαστικό επίδομα

Η αίτηση για το στεγαστικό επίδομα υποβάλλεται στην ειδική εφαρμογή https://stegastiko.minedu.gov.gr.
Για την χορήγηση μεταξύ άλλων λαμβάνεται υπόψη:
Το Οικογενειακό εισόδημα, ο φοιτητής να βρίσκεται στα κανονικά έτη φοίτησης,  επιτυχής εξέταση τουλάχιστον στα μισά μαθήματα του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Για περισσότερες πληροφορίες αναρτάται η εγκύκλιος στεγαστικού επιδόματος όταν ανοίγει η ειδική εφαρμογή https://stegastiko.minedu.gov.gr.

14. Έχω ορκιστεί. Πως μπορώ να πάρω αντίγραφο πτυχίου ή αναλυτική βαθμολογία ή πιστοποιητικό σπουδών

Για να λάβετε αντίγραφο πτυχίου ή αναλυτική βαθμολογία ή πιστοποιητικό σπουδών θα πρέπει να καταβάλετε το ποσό των 6 ευρώ (για το κάθε πιστοποιητικό που κάνετε αίτηση) στο λογαριασμό του Α.Π.Θ. (Τράπεζα Πειραιώς, αριθμός λογαριασμού: 5272-041780-361 και ΙΒΑΝ: GR8701722720005272041780361).

Στην περίπτωση που έχετε ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σας σπουδές, για να λάβετε αντίγραφο μεταπτυχιακού διπλώματος, θα πρέπει να καταβάλετε το ποσό των 13 ευρώ.


Στη συνέχεια πρέπει να κάνετε αίτηση για το πιστοποιητικό που επιθυμείτε μέσω ΚΕΠ ή εναλλακτικά να συμπληρώσετε τη σχετική αίτηση και να τη στείλετε ηλεκτρονικά με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής σας από ελληνική δημόσια αρχή ή μέσω της πλατφόρμας www.gov.gr  

15. Έχω ορκιστεί και δεν έχω λάβει Παράρτημα Διπλώματος. Τι πρέπει να κάνω;

Για να λάβετε Παράρτημα Διπλώματος πρέπει να κάνετε αίτηση για παράρτημα διπλώματος μέσω ΚΕΠ ή εναλλακτικά να συμπληρώσετε τη σχετική αίτηση και να τη στείλετε ηλεκτρονικά με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής σας από ελληνική δημόσια αρχή ή μέσω της πλατφόρμας gov.gr. ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα παραρτήματα διπλώματος, πριν το 2012 εκτυπώνονται με Διδακτικές Μονάδες και όχι με ECTS.