Αγιογραφείο

Το Εργαστήριο του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού λειτουργεί από το 1980 ως πρόταση και όραμα του αειμνήστου καθηγητή Ιωάννη Φουντούλη με πρώτο δάσκαλο αγιογραφίας τον περίφημο ζωγράφο Βυζαντινής τέχνης Ιωάννη Βράνο. Σήμερα διδάσκουν σε αυτό ο Αναπληρωτής καθηγητής κ. Τρύφων Τσομπάνης, και οι ΕΔΙΠ του Τμήματός μας κα. Παρασκευή Παπαδημητρίου και  κ. Ιωάννης Σαρηγιαννίδης.

Έδρα: 4ος όροφος κτιρίου Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ – Γραφείο 414
Λειτουργία: Δευτέρα έως Πέμπτη 09.00-14.30.
T: +30 2310 997059
Υπεύθυνος: Τρύφων Τσομπάνης
T: +30 2310 991119
M: tsompanistp@past.auth.gr
Επιστημονικό προσωπικό:
Παρασκευή Παπαδημητρίου
Τ: +30 2310 997059
Μ: parpapadim@past.auth.gr
Ιωάννης Σαρηγιαννίδης
Τ: +30 2310 997059
Μ: isarigiannidis@past.auth.gr 

Το Εργαστήριο Βυζαντινής ζωγραφικής προσφέρει μαθήματα σε ακαδημαϊκό και εφαρμοσμένο διεπιστημονικό επίπεδο. Η Βυζαντινή ζωγραφική προσεγγίζεται μέσω της Θεολογίας, της Αρχαιολογίας, των Εικαστικών, των Μαθηματικών, της Γεωμετρίας, της Χημείας και της Νομικής επιστήμης. Ταυτόχρονα το Εργαστήριο λειτουργεί τα πρωινά, από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη, ως ελεύθερο Εργαστήριο, προφέροντας δωρεάν εξατομικευμένα μαθήματα σε όλους τους φοιτητές του Α.Π.Θ.

Ειδικότερα, στο εργαστήριο προσέρχονται φοιτητές προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες της Θεολογική αλλά και από τις Σχολές: της Νομικής, της Παιδαγωγικής, των Θετικών Επιστημών και των Καλών Τεχνών.  Οι χώρες προέλευσής τους είναι  η Ελλάδα, η Κύπρος, η Συρία, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γαλλία, η Βουλγαρία, η Μολβαδία, η Πολωνία, η Ουγκάντα κ.ά.

Το Εργαστήριο Βυζαντινής ζωγραφικής κάθε χρόνο διοργανώνει σε συνεργασία με το ΚΕΔΙΒΙΜ πιστοποιημένα προγράμματα (με ECTS) εκμάθησης της τεχνικής της Βυζαντινής Ζωγραφικής με ακαδημαϊκό και εφαρμοσμένο χαρακτήρα. Στα προγράμματα αυτά η συμμετοχή είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Οι τίτλοι των προσφερόμενων Προγραμμάτων: 

  • Η Τέχνη της Αγιογραφίας. Θεωρία και Τεχνικές Α΄ (Αρχαρίων).
  • Η Τέχνη της Αγιογραφίας. Θεωρία και Τεχνικές B΄ (Προχωρημένων).

Για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 έχει εγκριθεί πρόγραμμα εκμάθησης της τέχνης του Ψηφιδωτού 440 ωρών με αναγνώριση και από τον ΑΣΕΠ. Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Ιδιαιτέρως το Πρόγραμμα του Ψηφιδωτού δίνει την δυνατότητα εργασίας στη διακόσμηση των ναών αλλά και των μουσουλμανικών τεμενών.

Κατά την διάρκεια του έτους καλούνται επιφανείς καλλιτέχνες να παρουσιάσουν διάφορα θέματα που άπτονται της Βυζαντινής Τέχνης και να εφαρμόσουν νέες τεχνικές. 

Το Εργαστήριο σε συνεργασία με μονές του Αγίου Όρους και γυναικείες μονές της Μακεδονίας στέλνει φοιτητές και φοιτήτριες για πολυήμερη πρακτική εξάσκηση στα αντίστοιχα μοναστικά Εργαστήρια Ζωγραφικής. Επίσης διοργανώνει Εκθέσεις Βυζαντινής Ζωγραφικής και Ψηφιδωτού και συμμετέχει ταυτόχρονα σε άλλες Εκθέσεις, όταν προσκαλείται να λάβει μέρος.

Τέλος, το Εργαστήριο στο πλαίσιο της εξωστρέφειάς, του προτείνει φοιτητές για εργασία σε διάφορα Εργαστήρια Ζωγραφικής της Θεσσαλονίκης.

Απώτερος στόχος μας, οι αυριανοί απόφοιτοι του Α.Π.Θ., να εξασκήσουν την τέχνη της Βυζαντινής ζωγραφικής και του ψηφιδωτού ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά, και να μεταλαμπαδεύσουν, ως πολλαπλασιαστές, την Βυζαντινή τέχνη στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, ανά τον κόσμο.